Kesudió sajt

Hozzávalók:
- két csésze nyers kesudió, 3-8 órára beáztatva, majd leszűrve
- csipet só
- ¼ - ½ csésze rejuvelac (lásd alább)

Elkészítés:
- turmixold krémesre a hozzávalókat
- érleld a sajtot 8-36 órán át, attól függően mennyire erős ízt szeretnél és mennyire meleg a szobahőmérséklet. A sajt meg fog szilárdulni.
- formázd, ízesítsd a sajtot a későbbi receptek szerint
- műanyag zsákba/edénybe csomagolva hűtőben kb. 2 hétig áll el a sajt. Hosszabban is jó, de az érés nem áll meg a hűtés miatt csak lelassul. Minél tovább tároljuk annál erőteljesebb íze lesz. Ezért kóstolgatni kell és, ha még van belőle, de nem akarjuk tovább érlelni, le lehet fagyasztani további 4 hónapra.


REJUVELAC
Hozzávalók:
- 1 csésze teljes kiőrlésű gabona (pl. barna rizs, kamut, köles, zab dara, quinoa, rozs, búza, illetve ezek kombináció)
Elkészítés:
- áztasd be a gabonát egy edényben 8-12 órára, majd szűrd le.
- csíráztasd ki a magot 1-3 napig. (naponta 2x átmosva)
- vedd két egyenlő adagra a csírákat és 3-3 csésze vízzel öntsd fel a tálban, kösd le géz hálóval és tedd meleg helyre, de ne közvetlenül napsütésre 1-3 napra. Naponta 2x rázd fel. A víz ködössé, fehérré válik és a víz fanyar ízűvé válik, mint a citromlé.
- szűrd le a folyadékot, tedd tiszta edénybe, a gabonát dobd ki.

- a rejuvelac-ot tárold hűtőben, akár 4 hétig is eláll.


Köszönet Szabó Gábornak, aki a receptet lefordította!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése